Povijest

 
 
 

 
 
 

Projektni biro Metal-Projekt osnovan je 1957. godine. Osnovali su ga tadašnji vodeći stručnjaci za metalne konstrukcije na ovim prostorima prof. Marijan Ivančić i prof. Vuk Milčić.

Prof. Milčić bio je direktor Metal-Projekta tijekom prvih 15 godina postojanja poduzeća. U ovom razdoblju biro izrađuje projekte brojnih velikih infrastrukturnih projekata diljem bivše države, od kojih treba istaknuti Zračnu luku Zagreb Pleso, sve glavne TV tornjeve za RTV Zagreb (Učka, Biokovo, Mirkovica, Ćelavac, Psunj, Sljeme (stari), Kalnik, Lička Plješivica, Srđ) te industrijske komplekse svih proizvodnih područja (Željezara Sisak, Željezara Štore, TAM Maribor, IMT Beograd, IMR Rakovica).

Sedamdesetih godina prof. Milčić prelazi na Građevinski institut, a direktor Metal-Projekta postaje dipl.inž. Branko Gospodnetić. U ovo vrijeme tvrtka je najviše rasla te je zapošljavala od 10 do 20 inženjera i tehničara. Ovo razdoblje pa sve do kraja 1980-ih godina obilježili su prije svega veliki projekti u inozemstvu, od kojih se ističu kompleksi metalne industrije Riesa (Njemačka), Ostrava (Češka), Hama (Sirija), Varna (Bugarska), kao i industrijski kompleksi Kralupy (Češka), Renault Novo Mesto, Petrokemija Kutina, Koksara Bakar. Od 1988.g. direktor Metal-Projekta je dipl.inž. Boris Vranješ, koji je u Metal-Projektu od početka 1970.g. kao suradnik prof. Ivančića i prof. Milčića

Početkom devedesetih godina poduzeće prelazi u privatno vlasništvo, a direktor Metal-Projekta d.o.o. i dalje je dipl.inž. Boris Vranješ, koji je na čelu poduzeća i danas kao vodeći projektant i ovlašteni revident za metalne i spregnute konstrukcije. Novim zamahom građevinarstva krajem 1990-ih godina, tvrtka se ponovo širi te zapošljava više mladih inženjera, koji uz vođenje inženjera Vranješa stasaju u vodeće mlade projektante svoje generacije. Kroz ovo razdoblje Metal-Projekt nastavlja raditi na brojnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu, s većim udjelom projekata rekonstrukcije postojećih građevina. Od projekata izrađenih posljednjih godina ističu se čelična konstrukcija nove Zračne luke Zagreb, rekonstrukcija željezničkog Zelenog mosta u Zagrebu, rekonstrukcija Koking postrojenja u Rafineriji nafte Sisak te rekonstrukcije TV tornjeva Lovćen i Bjelasica u Crnoj Gori.

Danas Metal-Projekt, s timom iskusnih diplomiranih inženjera građevinarstva, ima stabilnu poziciju, s kontinuiranim priljevom kvalitetnih poslova te nastavlja dugogodišnju tradiciju vodeće projektantske tvrtke u području metalnih konstrukcija.